simulationsspel populärt

Den digitala revolutionen har gjort mycket för vårat samhälle, men inte minst för spelvärlden. Ju mer teknologin har utvecklats desto mer spel har vi sett komma ut år efter år som ska slå sina konkurrenter. Detta har gjort att de som redan etablerat sig inom vissa genrer vägrar att släppa sina juveler och istället förfinar dessa genom nya utgåvor. Man ser till exempel inte speltillverkare inom casinobranschen plötsligt sadla om och börja producera FPS-spel.

En spelgenre som fastnade fort i spelvärlden var simulationsspelen. Detta var för att de tillät sina spelare att skapa en helt ny värld där du var härskaren över vad som skulle hända, oavsett om det var på gott eller ont. Detta har lett till att även om det kommer ut spel årligen som lockar miljontals spelare så finns de fortfarande de som spelar dessa simulationsspel då de älskar verklighetsförankringen de ger.

Variationen på simulationsspel är bred

När man tittar på vilka typer av simulationer som erbjuds på spelmarknaden så tappar man lätt hakan då det finns en stor variation. Du kan göra allt från att bygga stora städer till människor i ett samhälle, allt på dina villkor. I listan nedanför kommer vi lista fem av de hetaste simulationsspelen man kan spela år 2018.

  • The Sims – Denna typen av simulationsspel behöver ingen vidare introduktion. Den har funnits så länge så att alla har spelat det någon gång i sitt liv. Du skapar människor och lever deras liv, från barnsben till graven.
  • Garry´s Mod – Denna typen av simulation kan handla om nästan vad som helst. Detta är ett så kallat sandbox-spel som tillåter dig att skapa många olika scenarion till nästan vad som helst.
  • Kerbal Space Program – Som du kanske kunde utläsa från titeln så handlar denna simulation om rymden. Här kan du styra dina egna rymdraketer genom stora asteroidbälten och känna på känslan av att vara astronaut.
  • ARMA 3 – Detta spelet är en simulation riktad till den militäriska shooter-scenen. Här kan du uppleva hur det är att vara krigssoldat och ge dig ut i mäktiga terränger för att överlista dina fiender.
  • Cities: Skylines – Precis som The Sims så handlar detta spel om att bygga ett samhälle. Fast istället för att lägga fokus på individer så ska du bygga upp en hel stad från grunden med allt som krävs för att den ska fungera. Detta kan vara polisstationer, brandkår, jobb, bostäder, förbindelser och matbutiker. Ditt jobb är att du ska få din stad att nå sin fulla potential.

Självklart finns det många andra simulationsspel som är värda att nämna men listan ovanför agerar mer som en påminnelse att genren av simulationsspel är väldigt bred.

Inget för den otålige

Denna typen av spel är något som tar tid att göra perfekt. Du kommer märka att du måste lägga timmar på att bygga en grund innan du kan njuta av din fullständiga skapelse. Något som dagens simulationsspel har inkluderat är att det kan uppstå oförutsägbara scenarion, likt verkliga livet. Säg att du bygger upp din storstad i Cities: Skylines och är på väg att bli en av världens bästa städer. Helt plötsligt drar en naturkatastrof in och ödelägger en femtedel. Helt plötsligt har du mycket arbete framför dig och det känns som att börja om ibland. Så om du inte har tålamod så är denna typen av spel inget vi rekommenderar.