Internet har revolutionerat vårt samhälle och det har skapat möjligheter för spelutvecklare att utveckla spel som inte har ett slut. Bara för några år sedan så brukade spel alltid sluta på något sätt eftersom att man som spelare hade klarat av alla uppgifter, men i dagens läge så vill spelare njuta av sina favoritspel så länge som möjligt vilket också har skapat alldeles unika möjligheter för utvecklarna. Tillgängligheten, valmöjligheterna och spellägena har bara vuxit under årens lopp och det ser inte ut att sakta ned överhuvudtaget. Några av de allra populäraste speltitlarna idag har funnits i åratal och de har alla något unikt som inte går att hitta i de flesta moderna spel i dagsläget.

Vad gör då dessa titlar så unika och varför är spelare så besatta av dem? Några av svaren kan ligga i enkla saker som tillgänglighet. De största spelen som League of Legends, CS: GO och World of Warcraft kan alla laddas ned på en gång av spelaren och det enda som krävs är en internetuppkoppling, tillgång till en betalningsmetod för de spel som kostar, och en dator som klarar av spelet. Eftersom att de flesta av de stora och populära spelen är skapade för att fungera även på äldre datorer så ökar man på så sätt även spelarskaran då det finns många ungdomar och studenter som kanske inte har råd med en speldator eller en uppgradering av hårdvara.

Variation i spelen

Idag försöker spelutvecklare att hitta vägar för att nå ut till en bredare publik, och exempelvis spelet World of Warcraft började som ett spel som var relativt svårt när det släpptes, medan det idag har blivit ett spel som erbjuder varierande svårighetsgrad beroende på hur du som spelare väljer att spela det. Det kan vara så att du bara vill logga in då och då för att spendera en stund med dina vänner, och då kan du enkelt lägga det på den nivån om du vill. Det finns alltså inte längre krav på att man måste ge timmar av sin tid för ett spel om man inte vill, och det är ett stort skäl till varför detta spel lyckats.

Möjlighet att välja svårighetsgrad

De flesta moderna flerspelarspel som spelas flitigt bland spelare idag erbjuder möjligheten till varierande svårighetsgrader så att du kan anpassa ditt spelande utifrån vilken slags utmaning du vill ha. Om du vill bli utmanad och verkligen behöva pressa dig till det yttersta så kan du göra det, men om du bara vill njuta av spelet och utforska och göra enkla uppdrag så kan du göra det också. Numera har många av de mest populära spelen även gjort det möjligt för återvändande spelare att hoppa fram lite i kön när det gäller nivåer så att man kan börja på en högre nivå på en gång. Detta är ytterligare ett steg i att locka till sig en bredare publik och även få spelare att återvända till spelen.

Valmöjligheternas värld

Vi lever i en digital tidsålder där det finns en otrolig mängd av valmöjligheter när det kommer till onlinespel, och detta är något som många spelutvecklare utnyttjar till sin fördel genom att erbjuda olika slags spel så att så många spelare som möjligt väljer att köpa deras produkter. Blizzard är en jätte bland spelutvecklare och de har lyckats med att skapa och utveckla olika typer av spel för en bredare publik vilket också gör att deras marknadsandel växer och de kan lägga mer kraft på att nyanställa och växa ytterligare. Blizzard erbjuder för tillfället flera populära spel så som Starcraft 2, World of Warcraft, Diablo 3 och Hearthstone och det fantastiska är att alla dessa spel skiljer sig mycket från varandra.

Möjlighet till köp inom spelet

Det allra hetaste på spelmarknaden är möjligheten för spelare att köpa utrustning eller andra saker inom spelet med riktiga pengar. Detta betyder att man kan få tillgång till utrustning eller andra föremål som inte går att få tag på med andra sätt. Det kan till och med vara så att man får tillgång till föremål som är så unika att det enbart går att få dem genom att betala för dem, och det i sin tur ökar värdet ytterligare. I vissa spel så har utrustning försvunnit från spelet men de lyckliga spelarna som fortfarande har kvar de kan välja att sälja de dyrt. Att spela spel online är som en värld i miniatyr, eller i en annan verklighet. Ta del av det du också!