Vi människor gillar att underhålla oss när vi har lite tid över, och detta har spelutvecklare tagit hänsyn till när de skapat flera F2P-titlar, alltså spel som du kan ladda ned eller spela direkt i din webbläsare online. I de flesta spel kan du givetvis spendera riktiga pengar på att köpa kosmetiska uppgraderingar till dina karaktärer i spelet, men grundtanken är att spelet inte ska kosta dig något. De flesta strategispel eller Massively Multiplayer Online spel som också förkortas till MMO har blivit så populära på senare tid att spelutvecklarna tävlar mot varandra för att lyckas lansera det bästa spelet för spelarna. League of Legends är ett utmärkt exempel på ett spel som inte bara är roligt tidsfördriv, utan det spelas även på professionell nivå inom e-sportvärlden. Spelen är enkla att lära sig och kräver inga särskilda förkunskaper vilket är till nya spelares fördel.

Vill du däremot bli duktig i strategispel på nätet så bör du läsa på om de olika taktikerna på de olika kartorna som du spelar på, samt hur de olika karaktärerna fungerar och vilka förmågor de har. Sedan kan du också fördjupa dig i vilken slags utrustning du bör satsa på för att spela så optimalt som möjligt, och sist men inte minst så handlar det mycket om samarbete med dina lagkamrater. De flesta strategispel spelas i lag mot andra spelare, och exempelvis League of Legends och Arena of Heroes är liknande spel på många sätt, med skillnaden att den ena är turbaserad medan det andra spelas i realtid. Grundkonceptet i dessa spel är enkelhet och möjligheten till nedladdning vart du än befinner dig, och många speltitlar lanseras enbart till mobila enheter så som telefoner eller surfplattor.

Lockelsen i strategispel

Att spela enkla spel för tidsfördriv är något som många tycker om, och tillgänglighet, låg inlärningskurva och färggrann grafik med högklassigt ljud är egenskaper som de flesta populära strategispel besitter idag. Du ska inte behöva gå en djupgående introduktion för att spela dessa spel utan tanken är att vem som helst utan någon bakgrundsinformation av spelet kan skapa ett konto, ladda ned spelet och sätta igång direkt. Dessa spel kräver inte heller särskilt mycket prestanda från din dator eller surfplatta, vilket gör dem till utmärkta spelval om du går i tankarna om att underhålla dig själv utan att behöva uppgradera befintlig hårdvara eller köpa något nytt. Att spela via mobila enheter är också smidigt eftersom att du har spelet med dig vart du än befinner dig, vilket är tacksamt vid långa resor eller andra tidskrävande stunder i vardagen.

Vad utmärker ett bra strategispel?

Som tidigare redan nämndes så var tillgänglighet och enkelhet några grundkrav för ett lyckat spel, men en ytterligare aspekt som du också bör ta hänsyn till är hur ofta spelet uppdateras och förnyas. Vissa spel får nya karaktärer på löpande band medan andra får en uppdatering en går per år, och då är det viktigt att du som spelare tar reda på detta redan innan du sätter igång och spelar. Det är enkelt att göra genom några sökningar med valfri sökmotor, och det är ett bra sätt att läsa på lite om spelutvecklaren, spelets grundtanke och hur många spelare som spelar. Sedan är det andra självklara saker som snabba spelservrar, responstid till servern och optimerad kod som också påverkar spelupplevelsen. Dessa saker bör du inte heller glömma utan det är bra om du lär dig så mycket som möjligt om spelet innan du laddar ned det.

Varför strategispel?

Lockelsen med strategispel är ofta att du som spelare kan lyckas att utmanövrera dina motståndare eller motståndarlaget helt genom att spela bättre än vad de gör. Detta kan du göra genom att lära dig hur spelets banor är uppbyggda, vilka förmågor som passar bäst i särskilda situationer och så vidare. Om du har ett samarbete med dina lagkamrater som fungerar klockrent så är det enbart till din fördel, och ni kan på så sätt vinna oftare. I vissa fall kan du hitta nya vänner som du aldrig hade stött på i andra fall, och det är ju det som är så härligt med den moderna tidsålder som vi lever i. Vi kan knyta kontakter virtuellt och lära känna spelare från hela världen, vilket är både spännande och roligt. Har du aldrig provat att spela strategispel så är detta ett ypperligt tillfälle för precis det. Lycka till!