Hearthstone: Heroes of Warcraft är ett digitalt kortspel utvecklat och skapat av Blizzard Entertainment. I detta digitala kortspel som spelas på battle.net-plattformen spelar du mot en motståndare. Ni båda får varsina kort att spela, för att sedan försöka eliminera sin motståndare med hjälp av korten. Dessa kort har alla karaktärer tagna ur Warcraft-serien och de har även i detta spel sina styrkor och speciella talanger, precis som i Warcraft. Du ska med dina kort alltså lyckas besegra din motståndares kort. Spelet har sex olika lägen där du som spelare får möta olika typer av motstånd. Det finns bland annat lägen där du endast möter en dator, men även lägen där du matchas med riktiga spelare, baserat på rank. Dock går det även att välja utan rank, då kan du matchas med en spelare som antingen är mycket högre eller lägre än du.

Hearthstone är gratis, men det finns även möjlighet att betala för vissa saker, som till exempel vissa spellägen. I det första spelläget möter du en dator, det kallas övningsläget. När du känner dig lite bättre på att hantera korten kan du välja nästa nivå, som är spelläget. Det är här du möter andra riktiga spelare. Vidare följer arenaläget och här kostar det guld eller riktiga pengar för att spela. Det är även här du får skapa din egen lek bestående av 30 kort, där du väljer ett av tre slumpmässiga kort ända tills du fått dina 30 kort. Detta är det enda läget som kostar pengar, eller guld. Sedan finns även äventyrsläget, där du som spelare får möta extra svåra motståndare, men dessa spelas av en dator. Det är så kallade bossar du möter, men spelet är detsamma, och du ska besegra bossen med dina kort.

Spelare världen över

Hearthstone har delat upp världen i fyra områden. Amerika, Europa, Kina och Asien. Du som spelare delas in i det område där ditt land ligger närmast, alltså ditt registrerade hemland. Detta innebär att du endast kan möta spelare inom din egen region, men ingen anledning till att möta samma spelare flera gånger, då områdena innefattar en hel del olika länder. Dessutom är Hearthstone ett spel som införskaffat sig cirka 10 miljoner spelare sedan lanseringen 2014. Du kan om du vill, byta region, genom att ändra ditt registrerade hemland via ditt spelarkonto på plattformen. Då har du chans att möta spelare från till exempel Asien eller Amerika. Viktigt att komma ihåg dock, om du byter region, går det inte att överföra samlarkort, vänlistor, guld eller annan profilbunden information. Det blir alltså som att skapa ett helt nytt konto och börja om från början.

Hearthstone inom e-sports

Med tanke på att 10 miljoner användare spelat spelet sedan lansering, så borde det finnas några individer som är riktiga experter inom spelet. Av just denna anledning finns nu även Hearthstone med i listan över e-sport. Det tävlas alltså professionellt i spelet. Det spelas flitigt med turneringar på olika festivaler och 2013 höll Blizzard själva i en turnering vid namn “The Inkeepers Invitational”, där flertalet kända spelare deltog. Dock valde spelföretaget ut dessa spelare själva. Det gick alltså inte att kvala sig in eller köpa sig en biljett, därav “Invitational”. Lite av en VIP-turnering. Namn som Octavian ”Kripparian” Morosan, Byron ”Reckful” Bernstein, Dan ”Artosis” Stemkoski och även Jeffrey ”TrumpSC” Shih. Det hela slutade med att “Artosis” vann efter att ha vunnit 9 av 12 matcher. Han belönades dock bara med en speciellt graverad pokal i silver, inga prispengar alltså.

Är Hearthstone något för dig?

Hearthstone kräver en hel del tid, dels för att lära dig om kortleken, men även för att öva upp dina förmågor under tiden du spelar. Kortleken kan dessutom kännas oändlig då det finns 412 samlarkort och 88 gratiskort. Det blir väldigt många karaktärer att lära sig, speciellt när karaktärerna har så specifika talanger och styrkor. Har du däremot spelat Warcraft tidigare, bör spelet flyta lättare eftersom du troligtvis redan stött på de flesta ansiktena från kortleken i spelet. Men låt inte mängden kort avskräcka dig. Hearthstone är otroligt roligt och även spännande, och blir du riktigt bra kan du till och med tjäna pengar på det. Streama via plattformar som Twitch när du spelar, få följare och på så sätt kanske få en sidoinkomst. Allt handlar om hur mycket tid du vill lägga ner. Med vi hoppas att du åtminstone vågar prova spelet. Det är riktigt kul!