I datorspelsvärlden så hittar man flera olika typer av spel, men den största skillnaden är de spel som enbart fungerar i enspelarläge där spelaren ska klara av spelets utmaningar på egen hand, medan i flerspelarlägen så kan man ta sig an spelet genom att antingen spela mot varandra eller tillsammans. Det som har blivit mest populärt i dagsläget är flerspelarlägen i de flesta nya spel eftersom du kan njuta av innehållet på ett alldeles unikt sätt om man jämför med att ta sig an spelet på egen hand. Även om vissa spelare tycker om att kämpa, klura ut gåtor eller strida alldeles själva så är faktumet att flerspelarlägen ökar innehållet ytterligare. Det är alltid roligare att spela med flera spelare samtidigt eftersom det går att utbyta idéer, hjälpa varandra eller helt enkelt strida med eller mot varandra.

Några av de mest populära speltitlarna idag när det gäller flerspelarlägen i datorspel heter CS: GO, World of Warcraft och Overwatch bara för att nämna några få. Dessa spel är uppbyggda på att fungera enbart via nätet och i flerspelarläge vilket ligger i tiden just nu. Man omfamnas av en spelvärld som tar med spelaren i ett episkt äventyr där man kan nå mål tillsammans eller mot varandra. Tar man Overwatch som ett praktexempel så gäller det att spela väldigt taktiskt eftersom du alltid spelar i två lag som strider mot varandra. Alla spelare i laget har unika förmågor som sedan kombineras för att få till kombinationsattacker som ger mer skada eller som skyddar lagets spelare från att ta skada. Det hela går ut på samarbete och det är spännande att se hur datorspel har utvecklats på så kort tid som de faktiskt har gjort.

Datorspel som tillhandahåller enorma mängder spelare

Ett väldigt bra exempel på spel som tänjer på gränserna när det kommer till flerspelarlägen i spel heter World of Warcraft och som namnet kanske redan avslöjar så är det alltså en hel spelvärld som du omfamnas av direkt när du loggar in. Du har en karaktär med olika talanger och du kan lära dig många nya förmågor under tiden som du tar dig från första nivån till den maximala. Det kan ta flera veckor eller till och med månader att nå högsta nivån i detta spel, men det är faktiskt då det roliga börjar och även anledningen till varför så många spelare tycker om spelet. I World of Warcraft så kan du med lite taktik och samarbete lyckas att besegra några av de allra kraftigaste motståndarna i spelet, men det gäller att det är en sammansvetsad grupp som spelar väl tillsammans.

Ytterligare exempel på populära spel

I denna artikel så har några speltitlar redan nämnts, men även spel som Diablo 3 måste få vara med eftersom det är ett utmärkt exempel på ett spel som utvecklats från grunden upp till ett massivt flerspelarspel. Det hela började med ett enkelt spel där du som spelare klickade runt på en karta och flyttade på din karaktär som kunde slåss mot olika monster från helvetets djup. Du kunde samla på dig rustning och vapen men även gå upp i nivå så att karaktären blev starkare och starkare. Spelet tog dock slut när du hade besegrat huvudmotståndaren som precis som alla andra monster i spelet, styrs av datorn. När Diablo 2 lanserades så förändrades allt när spelutvecklaren beslöt sig för att bygga in ett flerspelarläge så att du kunde spela tillsammans med andra spelare. Detta var startskottet till det otroligt populära spelet Diablo 3 som många spelare njuter av idag.

Varför är dessa spel så populära?

Hemligheten i spelens popularitet ligger i att de alla har lyckats skapa något unikt som andra spel inte har. I Overwatch så har man lyckats bygga en välfungerande plattform som är stabil och funktionell både när det gäller konsolversioner och PC utgåvan, samt att du inte behöver ha den bästa datorn för att spela spelet. Samma sak gäller World of Warcraft som är uppbyggd med en spelmotor från 2004 vilket betyder att de flesta moderna datorer klarar av spelet alldeles utmärkt. Diablo 3 är också ett spel som inte kräver så mycket resurser från datorn och det är alltså tillgängligheten som gör att deras popularitet också har vuxit ytterligare. Andra exempel på spel som också måste nämnas i sammanhanget är CS: GO och Dota 2, och i fallet CS: GO så är det ett spel som ursprungligen utvecklades från det gamla spelet Counter-Strike vilket var och fortfarande är otroligt populärt.