Dota 2 är uppföljaren till spelet Dota som från början var en mod som var utvecklad på spelmotorn Warcraft 3. Det dröjde dock flera år innan spelet fick fäste, men med hjälp av några envisa privatpersoner som fortsatte att utveckla och förbättra spelet så fick det tillslut stor popularitet av användare. Spelet skapade en egen kategori när det kommer till spel som kom att kallas MOBA. Det var tillslut spelföretaget Valve som fattade beslutet att skapa en uppföljare då utvecklingen blev ganska begränsad på grund av att spelet endast var en mod. Tillsammans med en av skaparna av spelet som gick vid namnet Ice Frog skapade man uppföljaren som fick namnet Dota 2, som snabbt växte i popularitet.

Valve valde dessutom att skapa en stor turnering som spelas årligen. Turneringen i Dota 2 heter The International där lag om 5 spelare från runt om i världen tävlar om stor prestige. Valve satte en otroligt hög prissumma på turneringen, vilket lockade ännu fler spelare att träna för att bli bäst och få möjligheten att delta i The International. Valve valde dessutom att skapa virtuella föremål som spelare kan köpa inne i spelet till karaktärerna, där en del av pengarna går till att öka prissumman i turneringen. Spelet är gratis, vilket är en av faktorerna till att Dota 2 fått så många användare. Spelet finns exklusivt att spela på Valves egna spelplattform som går under namnet Steam.

Hjältar

Spelet spelas i två lag om 5 spelare vardera. När spelet startar är det först upp till varje spelare att välja var sin hjälte. Spelet består utav över 100 hjältar där alla dessutom har olika egenskaper och syften senare i spelet. Det är därför viktigt att varje lag väljer en bra uppsättning av hjältar som fungerar bra tillsammans. Vissa hjältar tål mycket medan andra hjältar skadar mycket. Med hjälp av samarbete och strategi skapar man en laguppsättning av hjältar som kompletterar varandra för att öka lagets chanser till att vinna över motståndarna. Alla hjältarna har 4 olika magier och de kan klassas som intelligenta, starka och rörliga. Det vill till att välja rätt för att få maximal hjälp.

Spelplanen

Spelplanen består utav en fyrkantig bana. Lagen har var sin bas som är placerad diagonalt från varandra på vardera sida av spelplanen. Det är totalt 3 vägar som leder till motståndarens bas. Mellan vägarna finns det olika skogsområden som spelarna kan utnyttja för att ligga i bakhåll. Mitten av banan är uppdelad genom att det går en flod. Floden är viktig under spelet gång då det trillar ner runor som har olika funktioner som förbättrar din hjälte under en kortare tid. Det finns även ett stort monster i en grotta längs med floden vid namnet Roshan. När denna varelsen dör så tappar den en sten som gör att hjälten återföds efter att han har dött.

Syftet med spelet

Efter att spelet har startat så ger sig hjältarna ut på någon av de tre vägarna. I din bas skapas det soldater som marscherar längs med vägen mot motståndarens bas. Spelarna måste här hjälpa sina soldater genom att kriga sida vid sida. När soldater dör så blir din hjälte starkare och du kan välja vilka magier du ska aktivera först. Du kan dessutom köpa föremål i affären i din bas och runt om på banan som gör att din hjälte blir starkare. Pengar får du genom att döda motståndarens soldater och neutrala monster inne i skogarna. För att vinna spelet gäller det att marschera hela vägen in i motståndarens bas och förstöra deras Shrine.

The International

The International är det stora årliga världsmästerskapet i Dota 2 som hålls av Valve. The International har funnits ända sedan starten av Dota 2 och är väl känt för de stora prispengarna som spelet har. Första turneringen spelades 2011 och det var Valv som stod för prissumman på 1,6 miljoner amerikanska dollar. Valve fick senare idén att sälja virtuella kompendier där en procent av pengarna gick till att öka prissumman. Detta blev snabbt en succé då prissumman på turneringen 2017 steg till 24 miljoner amerikanska dollar. Endast de bästa lagen under året får en inbjudan till turneringen. Övriga lag har en chans till att kvala in genom en turnering som hålls några månader innan.