Det första Tv-spelet dök upp på marknaden under år 1947 i USA. Det mest kända och det spel som räknas som det första kommersiella spelet är Pong, som var en variant av tennis men i Tv-spelsform. Spelet var mycket enkelt uppbyggt i 2D och gick ut på att slå en boll över ett nät fram och tillbaka mellan två spelare. Men under 1977 drabbades marknaden av en så kallad krasch som berodde på att marknaden hade svämmat över av olagliga kopior av de spel som fanns just då. Marknaden återhämtade sig till slut men sedan kom nästa krasch år 1983 och då blev det sedan företaget Nintendo som såg till att marknaden återhämtade sig igen.

Det japanska företaget Nintendos största konkurrent var Sega Master System och dessa spelkonsoler räknas som den tredje generationens spelkonsoler, eller tv-spel som det i dag oftast benämns som. Sedan har vi även Sony som under 1990-talet utvecklade sin egen spelkonsol Playstation som idag är otroligt populär och som tagit över en stor del av Tv-spelsmarknaden. Playstation har idag sålts i mer än 100 miljoner exemplar runt om i världen. Men det var också under 90-talet som Tv-spelsmarknaden utvecklades som mest, och spelen fick en mycket mer avancerad teknologi. Det ledde till att spelen fick en mycket bättre grafik och blev mer verklighetsbaserade med 3D-teknik och annat. När sedan internet utvecklades allt mer så kom möjligheterna att spela spel online.

Super Mario Bros

En av Nintendos största framgångssagor när det gäller Tv-spel är spelserien Super Mario Bros som först kom ut år 1985, men som steg ordentligt i popularitet under 90-talet. De flesta personer som är födda under på 70- och 80-talet har någon gång spelat detta spel under sina ungdomsår. Super Mario är ett så kallat plattformsspel bestående av 8 världar där varje värld har 4 banor som spelaren måste klara av. I slutet av varje bana finns ett extra svårt moment och utmaning som kallas för “bossen”. Figuren Mario kan både springa och hoppa och i vissa fall även simma. Hindren i banorna består av olika figurer exempelvis sköldpaddor. Det finns även magiska svampar i spelet som ger Mario superkrafter.

World of Warcraft

Ett annat mycket välkänt datorspel är World of Warcraft, som dessutom är ett onlinespel där internetuppkoppling krävs. Du måste dessutom abonnera på detta spel och betala en månadsavgift för att kunna spela. Spelet släpptes år 2004 men kom inte på den europeiska marknaden förrän år 2005. Spelet har idag cirka 12 miljoner abonnenter runt om i världen och har en enorm community världen över. I World of Warcraft har spelaren en så kallad “avatar” som tillhör en av två sidor, vilka är The Alliance och The Horde. Dessa två sidor står i konflikt med varandra. Båda sidor har 6 spelbara raser som är samma på båda sidor och som man kan välja vilken man ska tillhöra.

Angry Birds

Angry Birds är en enormt populär spelserie skapad av ett finskt företag för främst mobilanvändande. Spelet lanserades av Apple under år 2009 och har sedan dess sålts i över 12 miljoner exemplar via Apple store. Själva spelet går ut på att spelaren har tagit kontroll över en flock arga fåglar som ska försöka ta tillbaka sina ägg som har stulits av ett gäng onda och elaka grisar. Grisarna har alltså gömt sig i olika typer av konstruktioner som fåglarna måste krossa för att komma åt grisarna och äggen. Och för att kunna göra detta skjuter fåglarna iväg andra fåglar med en slangbella, och på så sätt krossar de konstruktionerna som grisarna gömmer sig i.

Prince of Persia

Prince of Persia är ett annat mycket populärt datorspel som släpptes under år 1989 och som är anpassat för många olika format såsom, Gameboy, Sega Master System, Macintosh, Atari ST. Handlingen går ut på att spelaren måste rädda en prinsessa som fått ett ultimatum av en motståndare till shahen som försöker ta över det persiska riket. Om spelaren inte lyckas rädda prinsessan inom en timme så kommer hon att dö i fängelset. År 1999 släpptes en 3D-variant av spelet som heter Prince of Persia 3D och här var grafiken mycket mer utvecklad och som sagt i 3D. vilket gav en mycket bättre upplevelse av det hela. Super Nintendo-versionen är också väldigt unik och en ännu mer utvecklad version.